Toerisme Voorkempen | Kerkstraat 24, 2970 's-Gravenwezel | open alle werkdagen van 10 - 12 uur (behalve woensdag) | 03 380 16 84 (nieuw nummer) | toerisme@voorkempen.be | BE60 9795 4695 0770

Bezienswaardigheden

Schilde - Museum Albert Van Dyck

Wat?
Alhoewel minder gekend door het grote publiek, is Albert Van Dyck één der boegbeelden van het animisme. Deze kunststrekking situeerde zich rond 1930 en wilde doorheen de natuurlijke vorm de intense aanwezigheid van de ziel accentueren. Naast verrukkelijke kinderportretten schilderde Albert Van Dyck ook poëtisch zingende landschappen, voortreffelijke naaktstudies en uitbundige stillevens. In het museum zijn meer dan 190 schilderijen en tekeningen van deze kunstschilder tentoongesteld.

Hoelang?
De rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

Hoeveel?
De toegang zelf is gratis. Een rondleiding met gids echter kost € 45,- en de groep is beperkt tot 20 personen.

Wanneer?
Het museum is open van dinsdag tot vrijdag, telkens van 10.00 u tot 12.00 u en van 13.30 u tot 16.00 u. Ook tijdens het eerste en laatste volledig weekend van de maand.

Waar?
Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde (bovenverdieping gemeentehuis)

Schilde - Dodoenstuin

De Dodoenstuin te Schilde is een prachtige renaissancekruidentuin uit de 16de eeuw met nijverheidsgewassen en enkele ecologische moestuintjes. De Dodoenstuin is gelegen in het erkend natuurgebied De Pont en werkt samen met de Bijenwerkgroep van de Provincie Antwerpen. Vrijwilligers legden in de jaren tachtig deze kruidentuin opnieuw aan.

Rembert. Dodoens bestudeerde in de 16de eeuw met passie de werking van geneeskrachtige kruiden en schreef een omvangrijk kruidenboek.

Sinds 2012 is de huidige werkgroep Dodoens actief in de tuin: een groep enthousiaste vrijwilligers met een brede interesse voor kruiden en de natuur.

Voor meer informatie ga je naar https://www.dodoenstuin.be/

's-Gravenwezel - Heemmuseum De Drie Rozen

Wat? 
Drie vroegere arbeiderswoningen (1800-1880) in de dorpskom van 's-Gravenwezel werden omgebouwd tot een eigen heemkundig museum waar men de sfeer van vroeger nog volop kan opsnuiven. Wie zich een beeld wil vormen van hoe en waarmee de inwoners van 's-Gravenwezel vroeger hun dagen vulden, moet beslist een bezoek brengen aan dit museum waar een ganse reeks dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen nog herinneren aan de tijd van toen.

Hoelang? 
Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

Hoeveel? 
Een begeleide rondleiding kost € 1,25. Groepen worden beperkt tot 10 personen, maar eventueel kunnen meerdere gidsen worden ingeschakeld. Na de rondleiding kan men eventueel nog iets ter plaatse drinken in de gezellige voorkamer.


Wanneer?
Op afspraak van maandag t.e.m. vrijdag.

Waar? 
Kerkstraat 41-43-45, 2970 's-Gravenwezel

Wijnegem - Wijndomein Vigna

Vigna, Belgische wijn uit Wijnegem

Beschermd door bossen, ligt in Wijnegem bij Antwerpen, het historisch domein Vigna. Op deze site, waar vroeger het water- en limonadefabriek ‘Vigna’ stond, werden in 2004 voor het eerst wijnstokken geplant, waarna er een verdere uitbreiding is gebeurd in 2008. Momenteel is onze wijngaard 8 ha groot, met in totaal 30.000 wijnranken. Elke wijn draagt de naam van een kleinkind van de eigenaars. Telkens wordt geprobeerd het uniek karakter van de variëteit te laten spreken.

De proeverij

Het domein kan bezocht worden. Op een prachtige locatie, te midden van de wijngaard, bevindt zich een gezellige degustatieruimte met open haard.
Het domein ontvangt groepen vanaf 10 personen voor een proeverij (voorafgegaan door een presentatie over het domein en een wandeling door de wijngaard). Voor meer informatie kan u hier terecht.

Wijnegem - Kasteel Kijckuit
Wijnegem - Kasteel Ertbrugge
Wijnegem - Kasteel Buyckhoeve
Wijnegem - Kasteel Pulhof
Wijnegem - Onze-Lieve-Vrouwekerk