Toerisme Voorkempen | Kerkstraat 24, 2970 's-Gravenwezel | open alle werkdagen van 10 - 12 uur (behalve woensdag) | 03 380 16 84 (nieuw nummer) | toerisme@voorkempen.be | BE60 9795 4695 0770

Gratis informatie

Hier vind je routebeschrijvingen en brochures die je gratis kan downloaden.

Een aantal van de routebeschrijvingen zijn ook beschikbaar via de Actionbound App. Meer informatie betreffende Actionbound vind je hieronder.

 

Brochure Toerisme Voorkempen

Geïnteresseerd in onze regio?

  • dan kan je alvast onze brochure onze brochure doorbladeren.
  • of je kan ze ook downloaden via onderstaande link

en zo kennismaken met de Voorkempen.

 

"Conscience te Schilde"-wandeling

 

Ontdek de betoverende band tussen Hendrik Conscience en het pittoreske Schilde.

In het jaar 1849, vermoedelijk zijn eerste bezoek, betrad Conscience de grond van Schilde, maar zijn ziel was er wellicht al eerder verdwaald. Vanaf dat moment zou hij niet meer weg te denken zijn uit het weefsel van deze idyllische plaats. In zijn laatste werk, postuum gepubliceerd, kunnen we zelfs aanwijzingen vinden dat hij vlak voor zijn dood nog de serene schoonheid van onze streek heeft gekoesterd.

Schilde en Hendrik Conscience delen dan ook een onverbrekelijke band, waarin de natuurlijke pracht en de inspirerende geest van deze plaats de kiem legden voor de tijdloze verhalen die hij aan de wereld schonk. Kom en ontdek het erfgoed van deze literaire grootheid in het hart van Schilde.

De route en bijhorende beschrijving kan je hieronder binnenhalen.

 

Wandeling rond het kasteel van 's-Gravenwezel

Deze wandeling brengt jullie in ‘s-Gravenwezel voor een eerder korte maar zeer rustige wandeling door de omgeving rond het kasteel.

Lengte: 4,6 km
Vertrek/eindpunt: Aan Bistro Gilles, Gillès de Pélichylei 2, ‘s-Gravenwezel

 

Kastelenroute (fietsroute 45 km)

MOMENTEEL IN HERDRUK, ALLEEN TE VERKRIJGEN VIA DOWNLOAD
Vijf eeuwen geleden ruilden welstellende Antwerpenaren af en toe de drukte van de stad voor de rust en de natuur in de Kempen. Ze trokken er zich terug in hun 'huysen van playsantie', stijlvolle buitenverblijven weggestopt in het groen.
Vandaag leidt de Kastelenroute je langs een tiental fraaie residenties, vaak omgeven door een al even indrukwekkend parkdomein.
De kastelen en de bijhorende hoeves en koetshuizen kregen intussen nieuwe bewoners of een andere bestemming. Kastelen kijken - respecteer de privacy van de eigenaars! - doet altijd een beetje dromen...
Van het omliggende groen geniet je als fietser volop mee. Kies onderweg een romantisch picknickplekje uit, ontdek zeldzame bomen, bloemen of kruiden en koester de stilte.

U kan de brochure hier downloaden.

Conscienceroute (fietsroute 34 km)

Hendrik Conscience - bekend van onder meer 'De leeuw van Vlaanderen' en 'De Loteling' - hield veel van de Kempen. In Zoersel en Schilde kwam hij helemaal tot rust.Hij nodigde er vaak vrienden uit om samen te genieten van de natuur. Zo wandelde hij graag in het Zoerselbos, het decor voor enkele van zijn verhalen.
Knappe natuur en een weldadige rust; dat vind je vandaag ook op de Conscienceroute.

Je verkent enkele fraaie kasteeldomeinen, doorkruist het legendarische Zoerselbos en draait de klok honderd jaar terug in Salphen. Samen goed voor een deugddoende fietstocht in het hart van de groene Kempen.

Je kan de brochure hier downloaden.

Waterwegenroute (fietsroute 30 km)

Drie waterwegen - het Albertkanaal, het Kempens kanaal Schoten-Turnhout-Dessel en de Antitankgracht - leggen als het ware een blauw kader rond de Voorkempen. Fietspaden op de oever van een rivier of waterweg garanderen een rustige en veilige tocht.

U kan de brochure hier downloaden.

Actionbound app

Actionbound is een app voor het spelen van digitaal interactieve speurtochten om de gebruiker op een ontdekkingspad te leiden. Deze op multimedia gebaseerde jachten worden  'Bounds genoemd'.

Het programma vergroot letterlijk onze realiteit door de real-life interactie van mensen te verbeteren tijdens het gebruik van hun smartphones en tablets. Creëer uw app-gebaseerde doe-het-zelf-ontsnappingsspel, een digitale tijdlijn met evenementen of een tour met bezienswaardigheden, met behulp van GPS-coördinaten en vooraf geplaatste codes en mysteries.
Uitstekend geschikt voor ijsbrekende oefeningen, historische of archeologische vindplaatsen, of simpelweg om een ​​visie voor de toekomst te presenteren. Maak optimaal gebruik van het enorme potentieel van gamification met de uitgebreide game-elementen en tools van de Bound Creator, zoals gps-locaties, routebeschrijvingen, kaarten, kompas, afbeeldingen, video's, quizzen, missies, toernooien, QR-codes en nog veel meer om een ​​leuke en opwindende mobiele app te maken -gebaseerde avonturen.

Nog meer actionbound informatie (spijtig genoeg alleen in engels en duits) ga je naar: https://en.actionbound.com/

Architectuur fietstocht (Heemkundige kring Scilla VZW)

Aan de hand van de gebouwen die Schilde en 's-Gravenwezel nog resten, proberen we een samenhangend verhaal van vreemde invloeden te vertellen. Het verhaal was vollediger geweest zonder oorlogen en zonder de vernieuwingsdrang eigen aan de mens, maar dit geheel ter zijde. Met onze keuze willen we geen waardeoordeel vellen. Smaken verschillen nu eenmaal en alle gebouwen zijn kinderen van hun tijd. De meest sprekende en belangrijkste vreemde gebouwen worden uitvoerig besproken en regelmatig wordt de aandacht gevestigd op gebouwen wiens verhaal kleiner maar ook toch sprekend is. Zo leert U anders te kijken naar de gemeente en z’n gebouwen en wordt die plots rijker dan u steeds dacht. Want vandaag de dag maken de mondialisering en de multiculturele samenleving het vreemde alledaags.

De Actionbound link vind je hier: https://actionbound.com/bound/architectuurfietstocht

De route kan ook u hier downloaden:

Historische wandeling door Schilde (Heemkundige kring Scilla VZW)

Schilde heeft, zoals ieder dorp, in de loop der tijden een grote evolutie ondergaan. Tijdens deze wandeling willen wij u tonen hoe Schilde er vroeger uitzag en welke gebouwen die evolutie overleefd hebben.
We brengen eerder een sfeerbeeld dan een volledig overzicht. We gaan het bijvoorbeeld niet hebben over al die café ’s die hier vroeger waren, of over de oude gebouwen die de 21ste eeuw niet gehaald hebben.

De Actionbound link vind je hier: https://actionbound.com/bound/historischewandeling

De wandeling zelf kan u ook hier downloaden

Uniek funerair erfgoed op de begraafplaats van Schilde (Heemkundige kring Scilla VZW)

Op de begraafplaats van de deelgemeente Schilde is uniek funerair erfgoed te bewonderen.
Tijdens de week van de begraafplaatsen van 2021 werd het oudste gedeelte van het kerkhof alvast in de kijker geplaatst.
De brochure die je hieronder kan binnenhalen biedt je een voorproefje van het vele moois dat de begraafplaats rond de SintGuibertuskerk te bieden heeft.

 

Kerkelei zomerwandeling (Heemkundige kring Scilla VZW)

Hoewel het niet echt meer opvalt omdat het belang van deze straat is afgenomen, was de Kerkelei één van de oudste en drukste straten in Schilde. Haar naam ‘Kerkelei’ zegt het zelf.

De wandeling zelf kan u hier downloaden:

Schijnvallei - De Pont (Wandeling Natuurpunt)

Op minder dan 10 kilometer van de kathedraal van Antwerpen liggen in deze vallei nog heel wat graslandjes, bosjes, struwelen en ruigtes. Op je wandeling kan je vogels, insecten en planten ontdekken.

De wandelpaden rond het gebied zijn het hele jaar vrij toegankelijk voor wandelaars. Laarzen zijn een noodzakelijk schoeisel. Het gaat hier immers om een nat en moerassig gebied. Honden moeten altijd aangelijnd met een leiband van maximaal 2 meter. Het is niet toegelaten de dieren en planten te verstoren. Groepen kunnen contact opnemen voor een geleide wandeling. 

De Pont ligt in het Schildehof. De gelijknamige straat is een zijstraat van de Bellevuedreef, op zich een zijstraat van de Turnhoutsebaan. Het natuurgebied is bereikbaar via het pad links van de Oranjerie, vlakbij de parking van het Schildehof. Daar staat een informatiebord van het gebied met wandelkaart.

Voor meer informatie klik je hier (je wordt doorverwezen naar de website van Natuurpunt)

Uitgestippelde fietsroutes rond Malle

Enkele uitgestippelde fietsroutes laten je kennismaken met de prachtige groene omgeving in en rond Malle.

De flyer voor de Trappistenroute, Kempense Zalighedenroute, Kleidabbersroute en de Consienceroute kan hier je gratis downloaden.

Deze routes kan je ook gratis ophalen in het toerismekantoor van Malle (Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle).