Toerisme Voorkempen | Kerkstraat 24, 2970 's-Gravenwezel | open alle werkdagen van 10 - 12 uur (behalve woensdag) | 03 380 16 84 (nieuw nummer) | toerisme@voorkempen.be | BE60 9795 4695 0770

Activiteiten in de regio

Toerisme Voorkempen biedt een platform voor informatie over gratis aangeboden toeristische-, culturele-, wandel- en fiets-evenementen.

Wil u graag een van uw gratis evenementen laten vermelden? Stuur een mailtje naar toerisme@voorkempen.be met de nodige informatie (datum en uur, titel van het evenement, soort van het evenement, beschrijving of agenda, locatie, desgevallend begeleidende foto, enz...).

Aandacht: de hieronder door heemkundige kring De Drie Rozen georganiseerde wandelingen vertrekken steeds aan de Heemkring Kerkstraat 41-45 ’s-Gravenwezel om 13u45.

Bezoek de heemhuisjes elke eerste zondag van de maand

Wanneer Elke eerste zondag van de maand
Waar Heemhuisjes De Drie Rozen Kerkstraat 41, 's-Gravenwezel
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

De heemhuisjes ondergingen een grote renovatie maar de werken zijn nu afgerond.
De heemkundige kring is nog druk bezig met het herinrichten van het museum.

Elke eerste zondag van de maand bent u evenwel reeds van harte welkom in de heemhuisjes van 10u30 tot 18u voor een gezellige babbel met een tasje koffie of een frisse pint en een lekkere pannenkoek.

Het museum zelf blijft nog een tijdje gesloten
 

Dobbelhoevepad Schilde +- 5.2 km

Wanneer 07-03-2024
Waar Startplaats wandeling: parking St-Guibertuskerk, Schilde
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

U verlaat de parking via de Pastorijdreef, de Fondatiedreef en Puttenhoflaan en komt dan in een gemengd bosrijk-agrarisch gebied. Zowat halfweg bereikt u de Dobbelhoeve, reeds in 1620 was er sprake van dit gebouw. Op de gevelsteen staat echter het jaartal 1341 vermeld. Sinds 1987 werd de hoeve een biowinkel waar biologisch geteelde groenten en fruit worden verkocht. Onze wandeling gaat verder langs het Antitankkanaal waar nu en dan een waterhoentje gespot kan worden.

Blommerschotpad Oostmalle +-5.0 km

Wanneer 14-03-2024
Waar Startplaats wandeling: Blommerschotsebaan, grens Oostmalle en Wechelderzande.
Regio Rondom de Voorkempen

Tussen eeuwenoude beuken voert het wandelpad u onmiddellijk de stille Kempen in. U komt in het hart van Blommerschot met zijn prachtige landduinen , afgewisseld met rododendronstruiken en pijnbomen van het Schrabbenbos. De runderen die aan de Blommerschothoeve grazen zijn afkomstig uit Aquitaine(Zuid-West Frankrijk) en worden “Blonde Aquitainer runderen genoemd.

Vraagheidepad St-Job-in-‘t-Goor +-4.5 km

Wanneer 21-03-2024
Waar Startplaats wandeling: brasserie de Keysershoeve
Regio Rondom de Voorkempen

Het pad loopt langs het domein van Kristus-Koning en gaat verder langs een bosweg tot aan de Caterskapel waar we even halt houden. De kapel werd gebouwd in 1869 in opdracht van Mathilde de Caters als dank voor de goede afloop van een koetsongeval. Het veld er naast. was vroeger het vliegveld van vliegtuigpionier Pierre de Caters, neef van Mathilde. Onze wandeling gaat verder langs de Kleine Vraaghoeve en een bospad terug naar het beginpunt.

Klokkeven Oostmalle 5.0 km

Wanneer 28-03-2024
Waar Startplaats wandeling: St-Lenaartsebaan/Klokkeven.
Regio Rondom de Voorkempen

Het natuurgebied Kokkeven is gelegen langs de baan Oostmalle-Rijkevorsel en is deel van het natuurreservaat De Bonte Klepper van St-Jozef-Rijkevorsel. We wandelen rond een voormalige kleiput (tigelgat) welke werd teruggenomen door de natuur. Het is nu een mooie oase in Malle. Met wat geluk treffen we hier enkele meerkoeten en andere watervogels aan.

Laarzenwandeling langs het verborgen Groot Schijn

Wanneer 30-03-2024 - 13:00 - 16:15
Waar Schildesteenweg 99, 2520 Ranst
Regio Rondom de Voorkempen

Trek je laarzen aan en wandel mee langs 3 kasteeldomeinen met moerassige weides, langs natte graslanden, bos en beemden. Het historische landschap van het Schijn voert ons langs avontuurlijke plekken, waar we meer te weten komen over waterhuishouding en het boeiende verleden van deze vallei. We wandelen van Vrieselhof naar Schildehof, waartussen we een exclusieve blik krijgen op het Groot Schijn binnen privaat kasteeldomein Bleyckhof. Na een kort busritje terug, kan er nagepraat worden met een warme kom soep in het Vrieselhof.

Dit komt aan bod:

  • Integraal waterbeleid Groot Schijn
  • Archeologisch Syntheseonderzoek Schijn en Wezen
  • Erfgoed van het Vrieselhof, Bleyckhof en Schildehof
  • Jouw eigen verhalen over het Schijn

Programma

  • 13 uur    Vertrek gegidste wandeling aan kasteel Vrieselhof 
  • 16 uur   Vertrek busrit van Schildehof naar startplaats
  • 16.15 uur    Afsluit met een warme tas soep

Praktisch

  • Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via: https://www.rldv.be/agenda/week-van-het-water-laarzenwandeling.
  • Lengte wandeling: 5 km
  • Parking: parkeren kan op de parking aan het Vrieselhof. We wandelen tot aan het Schildehof. Hier brengt een busje de wandelaars terug tot aan het Vrieselhof.
  • Opgelet: er mogen geen hondjes mee.

Contactgegevens

  • Algemeen: info@rldv.be, 03 312 87 11
  • Over het project: Sofie Criekemans, sofie.criekemans@rldv.be

Wijtschot Schoten +- 5.0 km

Wanneer 04-04-2024
Waar Startplaats wandeling: parking De Vier Notelaars Wijtschotbaan 12
Regio Rondom de Voorkempen

Het Wijtschot is een natuurgebied ontstaan uit een oude zandwinningsput en wordt beheerd door Natuurpunt. Het is 6.5 ha groot, begrensd door het Albertkanaal en het domein van Belvedère. De wandelpaden zijn heuvelachtig en omgeven door veel wilgenstruiken. Is een ideale biotoop voor allerlei zangvogels, jaarlijks wordt er een zangpost van de nachtegaal waargenomen.

Zevenbergenbos Ranst +- 4.5 km

Wanneer 11-04-2024
Waar Startplaats wandeling: St-Pancratiuskerk Gasthuisstraat.
Regio Rondom de Voorkempen

U verlaat het centrum langs de Kasteelstraat en wandelt langs de Lourdesgrot waar we even halt houden. Bos en weilanden wisselen elkaar af. De talrijke bosanemonen en sleutelbloemen bloeien er van maart tot mei. De hooilanden hier trekken heel wat vlinders aan. Deze mooie wandeling eindigt terug aan de Lourdesgrot.

Vertelavond: 50 jaar Blijf Jong

Wanneer 15-04-2024 20u
Waar Heemhuis Scilla, Alfons Van den Sandelaan 4, Schilde
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

De wielertoeristenclub 'Blijf Jong' bestaat dit jaar 50 jaar.
Samen met enkele leden wordt er teruggeblikt op die 50 jaar.
Heemkundige kring Scilla brengt jullie de geschiedenis van de club, de uitstappen die ze organiseerde, de geleverde sportieve prestaties en vooral veel anekdotes.

Gratis voor leden
Niet leden €1,00

Lotelingpad Halle-Zoersel +-6.6 km

Wanneer 18-04-2024
Waar Startplaats wandeling: afspanning In de Wandeling, Peggerstraat 58
Regio Rondom de Voorkempen

Ze brengt je in het hart van het Vlaams Natuurreservaat Zoerselbos. De bosdreven zijn honderden jaren oud en de eiken die er staan werden nog geplant door de abdij van Hemiksem. Een vijftal boeken van Hendrik Conscience spelen zich af in het Zoerselbos.

ERFGOEDDAG - THEMA: Thuis

Wanneer 21-04-2024 10u tot 18u
Waar Heemkring De Drie Rozen, Kerkstraat 41-45, 2970 's-Gravenwezel
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Ogenschijnlijk een doodeenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Want uitwat bestaat dat, dat thuisgevoel? Erfgoeddag zoekt uit v wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dagvol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt,verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer!

In het Heemhuis De Drie Rozen, gevestigd in drie werkmanswoningen, zal het thema 'Thuis' op verschillende manierenaan bod komen. De bezoeker kan onder andere het verschil zien tussen een keuken uit de periode 1830 van de adelen van een arbeiderswoning. Ook de diverse aspecten van wonen, de woonkamers en het huishouden van vroeger zalin zijn vele aspecten getoond worden.

Achteraan in de grote zaal is er een tentoonstelling van oude gebruiksvoorwerpen en informatiepanelen met tekst enfoto's over het thema 'wat is thuis' vanaf het jaar nul tot heden.

De bezoeker kan ook de vaste opstelling van oude ambachten bekijken. Verschillende ruimtes die ingericht zijn alswerkplaats met oude gebruiksvoorwerpen die een beeld geven van de oude ambachten zoals een slager, een bakker,een diamantslijper, een loodgieter, een schrijnwerker, een smid, een café met een barbier en oudelandbouwwerktuigen.

Er zullen ook miniaturen op schaal tentoongesteld worden van oude hoeves uit de ijzertijdperiode en de middeleeuwen in 's-Gravenwezel, dat toen onder het toezicht van de Abdij van Ename viel.

Jules Persynpad Broechem +- 6.5 km

Wanneer 25-04-2024
Waar Startplaats wandeling: parking aan de kerk.
Regio Rondom de Voorkempen

U volgt de oranje pijlen van het Jules Persynpad. Op het pleintje voor het gemeentehuis staat het bronzen borstbeeld van de befaamde letterkundige Jules Persyn. Onze wandeling loopt verder langs meerdere appel en perenboomgaarden welke normaal in deze periode in bloei staan. Het zijn echter de weergoden die het juiste tijdstip bepalen.

Taksplatenbeurs

Wanneer 02-06-2024 9u tot 12u
Waar Heemhuis Scilla, Alfons Van den Sandelaan 4, Schilde
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

De Scilla-medewerker Wim Anthonis bezit een mooie verzameling taksplaten voo fietsen.
Jaarlijks nodigt hij collega-verzamelaars uit voor een ruilbeurs in ons heemhuis.
Naast fietstaksplaten worden ook motor- en autoplaten, kopmerken en emaillen borden aangeboden.

Alle geïnteresseerden zijn welkom om de (ruil)collecties van de deelnemers te bekijken.

Deelnemers kunnen gratis een standplaats reserveren bij Wim Anthonis 0484 068 200 of wimbayer@yahoo.com

Gratis toegang

WORKSHOP “REINIGING VAN WAARDEVOLLE GRAFTEKENS”

Wanneer zondag 02-06-2024 van 10 tot 13 uur
Waar Sint-Guibertuskerk
Regio Schilde-'s-Gravenwezel

BEHEERSPLAN BESCHERMD CULTUURHISTORISCH LANDSCHAP

De workshop kadert in het erfgoedbeheersplan voor het beschermde cultuurhistorische landschap aan de pastorie en Sint-Guibertuskerk dat sinds 2020 door het agentschap Onroerend Erfgoed is goedgekeurd. Daarin worden de beheersdoelstellingen en de daaraan verbonden acties voor de komende 24 jaar uitgezet. Met het plan heeft de gemeente een leidraad in handen voor het beheer van de waardevolle erfgoedlocatie. Zo staan onder meer ook de restauratie van enkele beschadigde graftekens, een bouwkundige inspectie van de monumentale muur en een boomanalyse van de eikendreef nog op de planning.

FUNERAIR ERFGOED

Voorafgaand aan de restauratie was een reiniging van de meest waardevolle graftekens aan de orde. En met “waardevol” worden de graftekens met erfgoedwaarde bedoeld, het zogenaamde “funeraire erfgoed” van Schilde. Zo werden er op het oudste deel van de begraafplaats maar liefst 99 graftekens geïdentificeerd. Een tiental daarvan liggen er sinds oktober 2023 weer opmerkelijk proper bij. De reiniging daarvan gebeurde met de nodige zorg en onder de deskundige begeleiding van Sjef Ketslagers van Monumentenwacht Antwerpen. Die wist onder andere te vertellen dat het gebruik van agressieve producten en metalen borstels of krabbers best wordt vermeden. In de plaats daarvan kan voor een milde zeep, zachte borstels en plastieken werkmateriaal worden gekozen.

Op zondag 2 juni van 10u tot 13u vindt terug een workshop plaats. Vrijwilligers houden best '2970 Info' van mei/juni in het oog..