Striproute

Zeven gemeenten ten noorden van Antwerpen werkten samen aan een nieuwe toeristische Stripfietsroute die vanaf 7 mei fietsers leidt door de thuishavens van verschillende bekende stripfiguren, ook door Schoten.

Naast Schoten zijn de andere betrokken gemeenten Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel en Zoersel. 'Dit wordt niet het zoveelste fietspad, wel een echte belevingstour met stripfiguren als gidsen', zegt initiatiefnemer Jan Francken, de man die al jarenlang alle activiteiten rond Suske en Wiske in Kalmthout organiseert. 'We starten ermee in 2013 omdat dit jaar ook de viering van 100 jaar Willy Vandersteen op het programma staat.'

De fietsroute is in totaal meer dan 100 kilometer lang zijn. Naast die grote lus zijn er ook vijf kleinere lussen die je afzonderlijk kan afleggen. De lus door Schoten voert langs vier locaties die Schoten op de stripkaart gezet hebben. Natuurlijk fietsen de mensen in Schoten voorbij De Riddershoeve in het gemeentepark en langs het kasteel. Beide gebouwen speelden een rol in de strips van de Rode Ridder (nr. 191 'De Riddershoeve') en De Kiekeboes ( Nr. 124 'Stinkend rijk'). In die laatste strip verschijnt het kasteel van Schoten als kuuroord Coppeinhof.

De fietsroute voert op Schotens grondgebied verder langs de Alice Nahonlei. Daar, op de hoek met de Grote Singel, staat de villa Het Kraaiennest, ook Les Prairies genaamd. Het Kraaiennest verscheen als tehuis voor dementerende bejaarden in album 131 'Omtrent Oscar' van De Kiekeboes.
 
Belevingspunten

De Striproute is bewegwijzerd met kleurrijke bordjes. De brochure met alle details en plannetjes van de Striproute is te koop tegen de prijs van 4 euro bij de gemeentelijke balie vrije tijd, in de Gelmelenbib en bij de toeristische diensten in de zeven deelnemende gemeenten. Van 8 mei tot 18 mei 2013 ontvang je bij de aankoop van de brochure een promopakket bestaande uit een rugzakje met een zadelhoes en een strip.

In de brochure lees je ook alles over de zogenaamde belevingspunten die verspreid over de fietslussen werden aangeduid. Het is immers de bedoeling dat je nu en dan eens halt houdt om bv. in Vordenstein een stripwandeling te maken. Volg de Rode Ridder, Marcel of Fanny doorheen het park en je komt allerlei zaken te weten over het domein en deze striphelden. In het Cogelspark kan je dan weer aan de slag met onderzoekkoffers om meer te leren over stripfiguren en de dieren die daar wonen en ook in het Gemeentepark kan de pret niet op onder de noemer Stripbedebie.

De gemeente Schoten werkte enthousiast mee aan deze Striproute en legde verspreid over twee jaar 5.000 euro bij om de kosten te dekken. De gemeente krijgt daarvoor naast de bordjes, onder meer bierkaartjes, broodzakken en onderleggers om de Striproute mee te helpen lanceren en hopelijk veel toeristen op de fiets richting Schoten te leiden.

Je kan ook terecht op de website van de striproute door gewoon onderstaande link aan te klikken.

                                                           www.striproute.be/

En wat doen de andere gemeenten?
Brasschaat dompelt je onder in de wereld van Kari Lente, Wuustwezel haalt de Rode Ridder van stal en zet Tuizentfloot in de kijker. In Brecht wijzen Junior Suske en Wiske de weg. Kapellen toont met trots Plunk, het figuurtje van Luc Cromheecke. Vanzelfsprekend kiest Kalmthout voor Suske en Wiske. De heidegemeente is ook de thuisbasis van het bekend Provinciaal Suske en Wiske-museum. Zoersel is vandaag de woonplaats van Merho en daar zullen de Kiekeboes dan ook postvatten.
Er is een samenwerking gemaakt met verscheidene B&B's die verspreid liggen over meerdere gemeenten. Als je het 'striparrangement' bij hen boekt, wordt jouw bagage achterna gebracht. Zo kan je zonder bagageproblemen meerdere lussen na elkaar fietsen.