Publicaties

De Brechtse heide
De Brechtse heide
Een uniek landschapsboek met meer dan 150 foto's!

De Brechtse heide is een 1700 ha groot beschermd landschap dat voor het grootste deel in de gemeente Brecht ligt maar zich uitstrekt tot in de gemeenten Schilde, Malle en Zoersel. Uniek is de weidsheid van het landschap.

Samen met landbouwers, jagers, natuurliefhebbers, heemkundigen en de toeristische diensten verzamelden we prachtige foto’s en historische weetjes, interviews en anekdotes om zo het unieke landschapsverhaal van de Brechtse heide te vertellen.

+ verzendkost binnen België: € 3,70
€ 15,00
Edmond Van Offel vertelt
Edmond Van Offel vertelt

Edmond Van Offel (Antwerpen, 14 april 1871 – ’s-Gravenwezel, 5 september 1959), was een artistieke duizendpoot. Vooral tijdens maar ook na de periode van de Belle Époque gaf hij mee vorm aan de nieuwe kunststromingen en -uitingen die vanuit Londen, Brussel en Parijs een weg vonden naar Antwerpen. Edmond Van Offel die zijn vorming verwierf aan de Academie maar ook in de straten, musea en bibliotheken van de metropool, was niet de grootste schilder, meest bevlogen dichter, meest boeiende verteller of meest begaafde graficus van zijn tijd, maar hij heeft wel in al deze domeinen van de kunst zeer voortreffelijk werk geleverd.

De laatste periode van zijn leven bracht hij door in ’s-Gravenwezel waar hij een tijdlang bij zijn zoon Walter en schoondochter Bertha in het ’s-Gravenhof woonde. Daar ontmoet de schrijver Edmond Van Offel voor een interview enkele weken vóór de kunstenaar voor altijd rust zal vinden tussen de stille bossen en de vredige velden.

+ verzendkost binnen België: € 3,70
€ 24,50
Schilde en 's-Gravenwezel in beeld
Schilde en 's-Gravenwezel in beeld

Een aantal vrijwilligers uit de gemeente onder leiding van historicus en professor Roland Baetens zijn een paar jaar druk in de weer geweest met het schrijven van teksten voor het boek 'Schilde 's-Gravenwezel in beeld'. Daarnaast werden de archieven van Heemkundige Kring Scilla en Heemkring De Drie Rozen zorgvuldig uitgepluisd en zorgde 'De Vrienden van de Fotografie' - de fotoclub rond de 's-Gravenwezelse fotograaf Piet Van den Heuvel - voor hedendaags fotomateriaal.

Projectleider Roland Baetens was zich ervan bewust dat de het evenwicht tussen Schilde en 's-Gravenwezel erg gevoelig ligt. Hij benadrukte daarom dat beide deelgemeenten even veel aan bod komen en dat er ook gekozen is voor een neutrale cover. Hierop is de Zwanebeek te zien is, die precies gelegen is op de grens tussen beide deelgemeenten. Ook het groene karakter wordt op deze foto in de verf gezet. Baetens loofde alvast de inzet van de heemkringen uit beide deelgemeenten en 'De Vrienden van de Fotografie' en hoopte dat de lezers van het boek zullen genieten.

+ verzendkost binnen België: € 5,18
€ 39,00